shutterstock_543080893-1-850x476

Полезни насоки за ефективен имейл маркетинг

Искате да разширите бизнеса си, като получите повече потенциални клиенти за определен продукт или услуга?

Имейл маркетингът е един от най-успешните и най-евтини начини за провеждане на директен маркетинг, базиран на комерсиални съобщения към таргетираната група хора, посредством имейл съобщения. Ако е направен по подходящия начин, резултатите са наистина невероятни и то с минимален бюджет.

Създадохме това ръководство, за да отговорим на следните въпроси:

 • Как се случва първоначалното събиране на имейли?
 • Какви правила трябва да се спазват при писането на имейл кампании?
 • Кои инструменти е подходящо да използвате?
 • Как да намалим разходите си от такъв тип маркетинг?
 1. Набиране на имейли

Набирането на имейлите, които ще използвате за Вашата кампания, трябва да става много внимателно. За оптимизиране на разходите е задължително да се направи правилен подбор на имейл адресите, които ще станат обект на последващата кампания.

Най-добре е набирането на имейли да става специално за случая и задължително със съгласието на потребителя. С навлизането на GDPR през м. май 2018 г. се налага да обърнем специално внимание на изискванията за коректното и законосъобразно събиране на имейли – например можете да сложите форма за записване за Вашия бюлетин на сайта Ви, чрез която Вашите абонати да дадат изричното си съгласие, че желаят да получават имейли от Вас с рекламна цел. След като сте събрали имейлите, трябва да ги организирате и разделите по правилните параметри за Вашите бъдещи кампании. Това ще Ви улесни доста, когато стартирате имейл кампаниите си, защото ще Ви позволи да отсявате правилните имейли.

Събирането, организирането и съхранението на имейли отнема време, но си струва, ако искате Вашата кампания да е ефективна.

 1. Правила при писането на рекламни имейли

Хората в бизнеса прекарват голяма част от времето си в писане и преглеждане на имейли. Факт е, че голяма част от тези хора не познават добре етикета на този вид комуникация. Поради голямото количество имейли, които получаваме и изпращаме, често можем да допуснем грешки, а понякога тези грешки да са доста сериозни. Най-важните правила са: да имате професионален имейл адрес, да бъдете учтиви с хората, да отговаряте навреме на получените имейли, да използвате класическите шрифтове и да внимавате с удивителните !!!!!!!!!

Тези правила са от жизнена важност за рекламните имейли, но има и някои тънкости, които да направят кампанията Ви успешна:

 • Целта на рекламния имейл е да доведе трафик, затова поставете видни линкове, водещи към продукта или услугата Ви.
 • Колкото по-опростено и лесно се стига до Вашия сайт, толкова повече клиенти ще се възползват от възможността да проверят какво точно предлагате.
 • Никога не поставяйте важни съобщения в изображенията, защото голяма част от хората няма да ги видят, поради настройките на имейла си.
 • Вградете опция за отписване на потребителите от базата Ви с имейли. Потребителите, които не желаят да получават съобщенията, могат да докладват Вашата реклама като СПАМ, което ще навреди на репутацията Ви. Затова им предложете линк за отписване и така ще избегнете маркирането на СПАМ.
 • Пишете кратки съобщения, защото колкото повече информация се опитвате да поберете в имейла си, толкова по-малко от нея ще бъде прочетена. Опишете най-важното, което искате да съобщите на Вашите читатели и сложете линк към сайта Ви, където могат да прочетат по-детайлно Вашето послание – по този начин ще генерирате трафик към сайта си и ще отсеете тези абонати, които наистина са заинтригувани.
 • Не изпращайте имейли често и “на всяка цена” – обръщайте се към Вашите абонати, само когато имате да им кажете нещо важно, в противен случай ще им досадите и ще спрат да отварят бъдещите имейли от Вас.
 • Преди да започнете да разпращате имейли на клиентите си, направете тест, за да проверите как изглежда имейла на различните пощи – по този начин можете да коригирате възникнали грешки и “счупени” имейли преди да е станало късно.
 1. Подходящи инструменти за организирането на имейл кампания

Изпращането на персонализирани съобщения е по-лесно с правилния инструмент. Изборът на най-добрата услуга за електронна поща може да окаже значително влияние върху успеха на маркетинговата Ви кампания. В следващите редове ще Ви предложим едни от най-добрите услуги за имейл маркетинг, подходящи за малък и среден бизнес.

Constant Contact

Constant Contact предлага несравнима подкрепа с чат на живо, имейл, подкрепа от общността и огромна библиотека от ресурси.

Платформата също така предлага онлайн обучение, както и живи семинари. Това позволява на малкия бизнес да научи бързо основите на имейл маркетинга и да започне да го използва професионално.

Constant Contact предлага 60-дневен безплатен пробен период (без кредитна карта). След това ценообразуването започва от 20 долара на месец.

Drip

Drip е мощна електронна платформа за електронна търговия, блогове и маркетинг. Предлага се широка гама от инструменти, благодарение на интелигентната платформа за електронна търговия.

Това, което отличава Drip от конкуренцията, са интелигентните инструменти за автоматизация на маркетинга, по-детайлното сегментиране на имейли, групите от списъци и много полезни функции, които Ви позволяват да достигнете до конкретна аудитория в списъка с имейли.

Drip предлага безплатен пробен период до 100 абоната. След това ценообразуването започва от 41 долара на месец.

MailChimp

MailChimp е един от най-популярните доставчици на имейл маркетингови услуги. Той предлага много лесен за използване интерфейс с чудесни инструменти и страхотна поддръжка.

MailChimp е лесен начин за създаване на електронна поща, сливане на маркери, автоматични кореспонденти, сегментиране на контакти в групи и анализи. Също така имате възможност да настроите часовете за изпращане въз основа на часовите зони на потребителя и сегментирането на настройките въз основа на геолокация.

С две думи това е перфектният инструмент за ефективен имейл маркетинг и е напълно безплатен до първите 2000 абоната. Платените планове на платформата започват от 10 долара на месец.

Aitiss

Aitiss е българска платформа за имейл маркетинг с интуитивни инструменти за създаване на имейл кампании. Платформата предлага интересни шаблони за имейли, drag and drop editor, автоматизирани имейли, сегментиране на абонатите по различни критерии, както и статистика на изпратените имейл кампании в реално време.

Имате възможност да се възползвате от безплатен акаунт в Aitiss, ако имате до 2 000 абоната и изпращате до 12 000 имейла. Платеният акаунт предлага гъвкави възможности за комбиниране на брой абонати и брой изпратени имейли.

 1. Оптимизиране на разходите за имейл кампания

Един от най-често срещаните въпроси е как да намалим разходите си за имейл маркетинг?

Разковничето се крие в таргетирането на аудиторията. Всички инструменти и платформи Ви таксуват за брой на абонатите, до които ще изпращате имейли. Затова е изключително важно да отделите повече време, за да разделите абонатите си на активни и неактивни.

Неактивни абонати са:

 • Тези потребители, които не са отворили нито един от имейлите Ви в последните месеци
 • Тези потребители, които не са кликнали върху нито един линк от Ваша имейл кампания

Направете 2 отделни таблици, след което ги следете редовно и ги актуализирайте при нужда. Една таблица с активни потребители (такива, които ще използвате за бъдещите си имейл кампании) и друга таблица с неактивните, които само ще изразходват от рекламния Ви бюджет, тъй като ще заемат излишно място в списъците Ви.

По-възможност актуализирайте тези списъци всеки месец.

 

Ако желаете да научите повече за имейл маркетинга и как да оптимизирате своите кампании, не се колебайте да се свържете с нас на имейл info@travelmind.eu или на тел. 0879 998 500!