Instagram се превръща във все по-важен канал за марките, които искат да разширят социалното си присъствие. Традиционните социални медии ни окуражават да показваме най-доброто от себе си, защото това, което публикуваме, остава там. Но вече има и нов 24-часов метод, който насърчава споделянето по по-автентичен начин.

Instagram Stories са нов начин потребителите да споделят снимки и видеоклипове, които могат да се редактират с филтри, да се добавят емотиконки, гифчета, които, обаче, не остават в профила им за неопределено време. Вместо това историите се споделят с последователи в горната част на основната стена и се изтриват автоматично след 24 часа. Те променят начина, по който използваме Instagram, превръщайки платформата в нещо повече от онлайн фотоалбум.

Създавате истории, но как да спечелите по-голяма аудитория? Не може да се разчита само на хаштагове и на отбелязването на хора и различни локации в обикновените публикации в Instagram. Има няколко неща, които трябва да се вземат под внимание:

1. Историите на Instagram достигат до 300 милиона души всеки ден и голяма част от хората избират да гледат истории на Instagram, създадени от известни брандове. За пример са Интерактивните викторини/анкети на Airbnb, чрез които през седмицата на Airbnb Travel Tuesday се използват професионални снимки и генерирано от потребителите съдържание от Instagram, за да осигурят на своята общност идеи за вдъхновение за пътуване. Въпреки това, вместо да показва само снимките на красиви дестинации за пътуване по целия свят, компанията превръща всяка снимка в интерактивен тест.

2. Използвайте връзки в историята си, за да увеличите продажбите, да генерирате потенциални клиенти и да спечелите нови потребители. Наред с другите популярни тенденции в историята на известната социална мрежа, тази функция е от голямо значение както за набирането на повече аудитория, така и за бъдеща продажба и развитие. Ако имате ново излизащо съдържание, не забравяйте да го съобщите в Instagram Stories. Споделяйте част от съдържанието – вместо да напишете „прочетете новата ми публикация в блога“ и да изпратите хората далеч от Instagram, споделете нещо допълнително в историята си. Това може да е един от съветите или може би обобщение на публикацията. Винаги е добре да можете да давате стойност в Instagram, така хората ще ви се доверят и ще е по-вероятно да кликнат от Instagram, за да прочетат вашето съдържание.

3. Instagram Stories е и добър метод за тестване на съдържанието, което споделяте. Например, ако Вашата марка използва Instagram за популяризиране на продуктите, можете да използвате Instagram Stories, за да разберете дали вашата аудитория се интересува от начина, по който продуктът е създаден. Ако публикувате история на Instagram, която показва процеса на създаване на продукт, можете да обмислите популяризирането му, като споделите това съдържание „зад кулисите“ на главната си стена в Instagram.

4. Instagram Live е друг начин, чрез който една туристическа агенция да рекламира и да допринася за своето развитие. При осъществяването на „на живо“ потребителите получават автоматично известие (в случай, че не са изключили опцията си за известия). Instagram дори има „най-доброто от живо“, което се показва заедно с други истории, ако никой в мрежата ви не е на живо в този момент. По този начин те могат да наблюдават различни канали, които са според интересите на потребителите, било то пътувания, готварски онлайн класове, споделяне на факти, лайф презентация на нов продукт и други.

5. Instagram Stories бързо набира скорост като място, на което да поддържате най-лоялните си последователи ангажирани и същевременно да оставяте съдържанието си отворено за нови аудитории, за да ги откриете. Една от най-важните причини, поради които фирмите да използват Instagram Stories, е свързана с последователите им. Тъй като през юни 2016 г. Instagram бе актуализиран, историите винаги се появяват на върха на емисията на последовател, което помага на вашата марка да остане на първо място. Популярните истории също се показват в горната част на страницата, допринасяйки към постигането на още по-широк обхват. Като обратната връзка от страна на потребителите е важна част от развитието на една фирма, например изпращането на изчезващи снимки и видеоклипове, текстови съобщения и публикации от емисията си до групи и приятели с Instagram Direct. Колкото повече потребители гледат историите ви, изпращат съобщения и се ангажират с вас по други начини, толкова по-голям е шансът профилът на вашия бранд да се появи на страницата „Разгледай“ заедно с други водещи истории.

Instagram Stories предлагат на социалните търговци чудесна възможност да достигнат до по-голям брой хора, като се възползват от една от най-бързо развиващите се социални мрежи. Използвайте тези знания, за да разработите стратегия за популяризиране на Вашата марка, да поканите последователи зад кулисите и да разширите аудиторията си с видео и истории с високо качество на живо. Ангажирайте аудиторията си повече с Instagram Stories и не забравяйте да ги насочите към подходяща целева страница.

Ако са Ви възникнали въпроси или имате нужда от консултация за маркетинга на Вашия туристически бизнес, не се колебайте да се свържете с нас!

Email: info@travelmind.eu

Тел.: 02 411 05 67; 0879 998 500