Онлайн маркетинг и репутация

Онлайн маркетингът е изключително важен за всеки туристически бизнес в днешния дигитален свят. Ако искаме клиентите да ни намират по-лесно, да продаваме повече чрез интернет и да увеличим резервациите си, трябва да сме онлайн. Затова Ви предлагаме в пакет следните услуги в областта “Онлайн маркетинг и репутация за хотели”:

  • Поддръжка на Facebook страници – най-голямата социална мрежа в света е идеалното място да промотирате бизнеса си и да печелите нови клиенти. Освен връзка с клиентите, мрежата позволява силно таргетирана реклама, която да достигне до правилните хора в правилния момент. Ефективното поддържане на Facebook страница може да донесе много нови хотелски резервации.
  • SEO на хотелски уебсайт – оптимизацията за търсачки гарантира по-добра видимост на вашия хотелски сайт в резултатите от търсенето в интернет по определени ключови думи, които предварително сме проучили и съгласували. Този тип оптимизация за търсачки се базира на органични, неплатени техники, които изискват тесни познания и значителна инвестиция на време. Оптимизацията бива 2 вида – onsite или промяна на хотелския сайт, така че да отговаря на изискванията на големите интернет търсачки като Google; и offsite – създаване на линкове към вашия уебсайт от други сайтове по определени ключови думи. SEO оптимизацията има дългосрочен ефект за хотелския уебсайт.
  • Поддържане на хотелски блог с актуални и редовни публикации – новини за хотела, забележителности в региона, предстоящи събития, актуални теми и др. Целта е да спечелим доверието на клиентите, да привлечем повече реални посетители и да подобрим SEO представянето си в интернет.
  • SEM – интернет маркетинг чрез платена реклама в големите интернет търсачки, която помага за подобряване на видимостта на хотелския сайт при търсене. Обикновено SEM има краткосрочен ефект за хотелския уебсайт в зависимост от времетраенето на рекламната кампания.
  • Управление на онлайн репутация – събиране на данни и анализ на текущата онлайн репутация, както и предприемане на мерки за подобряването й – по-малко негативни отзиви в интернет и повече доволни клиенти.
  • Email маркетинг – изготвяне и осъществяване на ефективни имейл маркетинг кампании с цел увеличаване на резервациите и познаваемостта на бранда.
  • Интернет рекламни кампании – реклама в подходящи за целта сайтове, търсачки и платформи, с които да създадем познаваемост на бранда и цялостен положителен имидж на хотела.
  • Управление на каналите за продажба и онлайн дистрибуция – анализ и управление на всички онлайн канали за резервации като уебсайт, Booking.com, Expedia.com и др.
  • Развитие на репутацията в ревю сайтовете
  • Медиа мониторинг

Свържете се с нас на тел. 0879 998 500 или на имейл info@travelmind.eu, за да обсъдим възможностите за партньорство!


Вижте още